Utskriftsvennlig versjon

Jorden som er kjørt på i anlegget vårt er dårlig. Derfor kreves det litt ekstra arbeid for å få det til å vokse og gro.

Plenene
Disse må gjødsles for å bli pene. Bruk f. eks fullgjødsel, pass på at de ikke tørker ut, og klipp ikke graset for kort. Graslengde på 4-5 cm anbefales. La gjerne det klipte graset ligge igjen, det vil være med på å skape et nødvendig mikroorganismeliv i jorden. Det kan også være gunstig å gi plenen en toppdressing om våren med Huminal eller billig blomsterjord.

Blomstebed
Er det dårlig jord i bedene anbefales å grave seg ned ca 20-30 cm. Fjern stein og noe av den dårligste jorden. Bland inn god matjord, Huminal, kompost eller billig plantejord. Plant så plantene litt høyt. Strø¸ på et tynt lag med hønsemøkk mellom plantene,(kan også bruke fullgjødsel) og dekk laget med 3-5 cm Huminal eller billig plantejord. Hvis en hver vår strør på hønsemøkk og dekker dette laget med Huminal/plantejord har en et bed som vil holde seg ugrasfritt og frodig i mange år.

Blomsterkasser
Bruk ikke den billige blomsterjorden i kassene. Den er for finmalt, planterøttene får ikke luft. Et billig og godt alternativ til dyr blomsterjord er vanlig Huminal. Den har grov struktur og gir røttene luft.

Klatreplanter
Vær forsiktig med å bruke klatreplanter mot treveggene når plantene setter røtter inn i veggen. Dette kan føre til skade på treveggen.

Busker og skråninger
Skråningene trenger stell for å bli pene. Et alternativ er å fjerne nett og ugras og dekke til med bark. (Se skråningen ned til Høgåsveien 92 A) Det går også an å prøve en enklere løsning med å legge på våte aviser og dekke til med bark. Det er også mulig å plante inn en bunnvegetasjon under buskene. Hvis en vil ha redusert vekst av gras/ugras rundt buskene anbefales det å lage et 10-20 cm dypt hull i passe avstand til busken. Fyll 1 -3 spiseskjeer med fullgjødsel opp i hullet og dekk det med jord. Ta kontakt for nærmere informasjon og tips.

Planteforslag (for å sette fantasien i sving)

  • Bunndekke: (Alle de foreslåtte artene er vintergrønne)
  • Grønnlandsmure: 10-15 cm høy. Hvite blomster i juni og juli. Svært hardfør (H8)
  • Vintermispel: 0,5-1 meter høy. Hvite blomster og oransjerøde frukter. Flat bueformet vekst.
  • Hengemispel: 0,5 meter høy. Små rosa blomster, røde bær. Hengende busk med buede grener.
  • Krypmispel: 0,5 meter høy. Små rosa blomster, røde bær, flat og krypende.