Utskriftsvennlig versjon

Vet du hvor stoppekranen er i din leilighet? Jo, den er under servanten på badet ditt:

Hvert tiende minutt rammes et hjem av en vannskade. Med enkle tiltak kan du minske faren for skader og samtidig øke hygienen. Her har vi samlet noen tips som du kan ha nytte av.

Sluk på kjøkken
Noen er plaget med lukt på kjøkkenet, dette er fordi det er montert med lange strekk får vannlåsen. Det legger seg da mye møkk som lett kan gjøre, spesielt i slangen fra overløpet. For å forhindre dette kan man helle på litt Klorin fra tid til annen. Sjekk jevnlig at det ikke er fukt under kjøkkenbenken.

Vasken på badet
Her er slukene i vårt borettslag trange, noe som dessverre er ganske vanlig. Det tettes lett av hår og såpe, men kan forholdsvis lett holdes oppe med 10% oppløsning Kaustisk Soda.

Sluket i dusjen
Det holdes lett rent ved å ta av rista og helle på en bøtte med varmt vann. Sluk på baderom bør renses minimum to ganger i året. Har din bostand flere beboere med langt hår, bør slukene kanskje renses så ofte som annenhver måned.

Oppvask og vaskemaskiner
På oppvask- og vaskemaskiner som er eldre enn 10 år bør vannslanger byttes. Sjekk gjerne en gang i året om slangene virker «tørre» eller morkne. Steng vanntilgang når maskinene ikke er i bruk, og ikke bruk maskinene når ingen er hjemme.

Ventilasjon
For å unngå sopp og råteskader er det viktig å ha riktig ventilasjon. Rens 2 ganger i året alle lufteluker over vinduene. Når du dusjer eller bruker vaskemaskin/tørketrommel, sett på kjøkkenviften uten å dra den ut, da trekker det ekstra i avtrekket på badet. Dogger det på vinduene når dere dusjer, er det for dårlig ventilasjon i leiligheten.