Utskriftsvennlig versjon

De aller fleste i vårt borettslag har bredbånd med minst en PC koblet til. Flere og flere har etterhvert flere PC’er og andre dingser tilknyttet internett. Det betyr som regel at man etablerer seg et trådøst nettverk i leiligheten. Her har jeg gått gjennom noen ting å tenke på når du setter opp et trådløst nettverk i heimen.

Først, bredbåndsleverandører

Her i Høgåsen kan du bestille bredbånd fra hvilken som helst leverandør. Men det er en som skiller seg ut som mest praktisk.

Get – Vi har Get som leverandør av kabel TV. Det er enkelt å få og sette opp bredbånd fra Get hos oss. Vi har tegnet en kollektiv bredbåndsavtale med 1/1 Mbps bredbånd. Dette gir en hastighet tilsvarende det du har på mobilnettet, altså relativt lite. Fordelen er at vi nå får svært gode priser på Get sine høyere hastigheter. For oppdaterte priser, kontakt Get.

Du trenger ikke noe ekstra utstyr for å få bredbånd fra Get, du kan få opp til 20 Mbps rett ut fra HDPVR dekoderen.

Ønsker du høyere hastigheter fra Get må du bestille ett separat modem. Dette får du uten tillegg i prisen. Ring Get på 02 123 for å bestille.


Via telefoninettet kan du benytte Smartcall eller NextGenTel. Her er imidlertid lengden på kobberlinjene over 1000 meter og det begrenser hvilken båndbredde du kan få.

Men mellom disse 2 er NextGenTel å foretrekke (tlf. 07979, avtalekode 95299) fordi de har en helt ny og moderne plattform mens Smartcalls plattform er snart 10 år gammel.

Telenor leverer ikke bredbånd i området fordi de har sentralen sin i Prinsdalen og lengden på kobberlinjene er nærmere 4 kilometer. Det betyr at man knapt får en båndbredde på 2Mb/s uansett hvilket abonnement man velger fra dem.


Sikkerhet i trådløst nettverk

Dette er veldig i vinden for tiden. Det selges flere bærbare maskiner enn noen gang, og de fleste har idag innebygget støtte for trådløst nettverk.

Dette er også blitt en risiko, ikke for innbrudd fra internet, men fra dine naboer. Dessverre er dette noe man må tenke på i dagens samfunn. Du bør sikre ditt trådløse nettverk. Det finne to metoder å gjøre det på, kryptering og MAC-filter. Dette støttes i alle trådløse aksesspunkt og nettverkskort. Du bør benytte minst en av metodene, gjerne begge to.

Kryptering (såkalt WEP/WPA) krypterer den trafikken som går i luften, og på den måten sikrer at ingen kan fange opp hva du sender og mottar av trafikk. En bonus er at det samtidig hindrer andre fra å bruke ditt nett ved at de trenger en krypteringsnøkkel for å koble til nettverket ditt.

Du bør kjøre på WPA2 Personal kryptering. Denne er mye sikrere enn WEP og fungerer bra på de fleste PC’er, iPad, mobiltelefoner og lignende utstyr.

Alle nettverkskort har en unik MAC adresse. Du kan på ditt trådløse aksesspunkt velge at kun autoriserte MAC adresser får benytte ditt nettverk. Da må du manuelt godkjenne alle MAC adresser som skal få tilgang.

Typiske problemer med trådløst nettverk

Når mange beboere i samme blokk setter opp trådløse nettverk dukker det også opp problemer som kan løses relativt enkelt.

SSID: Dette er navnet på nettverket ditt. Dette bør du endre, så ikke nettverket ditt har samme navn som din nabo sitt nettverk. Vær gjerne kreativ i navngivningen, men unngå spesielle tegn som for eksempel ÆØÅ….

Kanal: En kanal er egentlig en frekvens. Når flere trådløse nettverk går på samme frekvens vil det oppstå forstyrrelser og du kan oppleve treghet og at du mister kontakt med nettverket ditt. Derfor bør du benytte en kanal som ikke brukes av noen av naboene dine. Du bør helst ha tre nummer unna naboens kanal.

Hva slags utstyr skal jeg kjøpe?

Det er et veldig godt spørsmål… Enkelte bredbåndsleverandørene har begynt å tilby trådløse routere.

Personlig er jeg ikke så glad i dette, for de fleste av disse trådløse routerene kan ikke brukes hvis du bytter bredbåndsleverandør. De er også ofte billige modeller som kan våre kronglete å sette opp og konfigurere.

Generelt kan man si at Zyxel og Linksys ofte er de mest avanserte routerene med mulighet til filtrering og lignende.

ASUS har også de siste årene kommet på banen med noen svært gode rutere i den øvre prisklassen.

Dlink har blitt veldig vanlig her i Norge og har et vidt spekter av modeller. Jeg ville holdt meg unna de billigste modellene.

Apple er kjent for godt design, brukervennlighet og enkelthet. Det er også høyst gjeldende på deres trådløse routere. De fungerer svært bra, ser pene ut og er enkle å sette opp. De mangler dog noe av de mer avanserte valgmulighetene som Zyxel, Linksys og ASUS er kjent for.


Gaute.